ⓘ Georgialaiset henkilöt - Demetre Vipatosi, Sandro Akhmeteli, Giorgi Saakadze, Teymuraz Bagration, Abhasian sota, 1992–1993, Giorgi Tšqondideli ..

Demetre Vipatosi

Demetre Vipatosi oli georgialainen aatelinen Iberiasta ja kunniakonsuli eli hypatos. Hän saattaa olla sama henkilö kuin ruhtinas Stepanoz I:n veli, joka tunnetaan keskiaikaisen historioitsijan Džuanšerin kirjoituksista kirkonrakentajaksi veljensä hallituskaudella. Professori Cyril Toumanoff Georgetownin yliopistosta on ehdottanut, että hypatos-arvonimi saatettiin myöntää hänelle Stepanozin kuoleman jälkeen: Stepanoz joutui vangiksi ja Bysantin keisari Herakleios teloitutti hänet Tbilisin piirityksen aikana vuonna 627. Kivilaatassa Džvarin luostarissa Mtskhetassa mainitaan kirkon tärkeimmät ...

Sandro Akhmeteli

Sandro Akhmeteli, oikealta nimeltään Aleksandre Akhmetelašvili, oli georgialainen teatteriohjaaja, jonka innovatiiviset toteutukset ja taito massakohtauksissa vaikuttivat syvästi georgialaiseen teatteriperinteeseen. Häntä pidetään yleisesti merkittävimpänä georgialaisena teatteriohjaajana. Hän ohjasi vuosina 1926–1935 Rustaveli-teatteria Tbilisissä, ja onnistui tekemään siitä yhden Neuvostoliiton menestyksekkäimmistä teattereista. Stalinin vainojen aikaan hänet pidätettiin keksityin vakoilusyyttein ja teloitettiin.

Giorgi Saakadze

Giorgi Saakadze oli georgialainen poliitikko ja sotilaskomentaja, jolla oli tärkeä mutta kiistelty rooli Georgian politiikassa 1600-luvun alussa. Hänet tunnettiin Georgiassa myös Suurena mouravina, Iranissa Mūrāv-Beginä ja osmanien valtakunnassa Maghraw-Bekinä, sillä hän toimi Tbilisin kuninkaallisena mouravi-virkamiehenä.

Teymuraz Bagration

Teymuraz Bagration oli ruhtinas, georgialais-venäläinen aatelismies ja emigrantti Yhdysvalloissa. Hän oli New Yorkissa sijaitsevan Tolstoy Foundationin presidentti. Teymuraz syntyi Pavlovskissa Venäjällä georgialaisen Bagrationi-suvun jäseneksi. Hänen isänsä oli Konstantin Bagration-Muhranski 1889–1915, joka kuului Bagrationi-suvun Mukhrani-haaraan. Konstantin oli Venäjän keisarillisen armeijan upseeri. Hän kuoli ensimmäisessä maailmansodassa. Teymurazin äiti oli Romanov-suvun jäsen Tatjana Konstantinovna 1890–1979. Teymuraz Bagration pakeni Venäjältä vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen. T ...

Abhasian sota (1992–1993)

Abhasian sota käytiin 1992–1993, kun vasta itsenäistyneen Georgian joukot pyrkivät tukahduttamaan siitä puolestaan itsenäiseksi julistautuneen Abhasian hallituksen, jonka puolesta taistelivat paitsi abhasialaiset separatistit myös näitä tukeneet, Venäjän federaation pohjoiskaukasialaiset ja venäläiset vapaaehtoiset. Sota päättyi tulitaukosopimukseen, mutta varsinainen rauhansopimus jäi tekemättä. Abhasiasta tuli de facto itsenäinen valtionsa, kun taas kansainvälinen yhteisö piti sitä edelleen Georgian osana.

Giorgi Tšqondideli

Giorgi Tšqondideli oli georgialainen kirkonmies ja hoviministeri, joka tunnettiin parhaiten kuningas Davit IV:n opettajana ja lähimpänä neuvonantajana. Hän toimi Tšqondidin arkkipiispana Länsi-Georgiassa ja Davit nimitti hänet Georgian suurkansleriksi mtsignobart-ukhutsesi vuoden 1103 Ruisi-Urbnisin kirkolliskokouksen jälkeen. Kokouksesta lähtien suurkanslerin virkaa, joka oli jonkin aikaa Georgian hovin korkein, piti yleensä hallussaan Tšqondidin arkkipiispa. Giorgi oli Davitin läheinen liittolainen hänen uudistaesaan kirkkoa ja valtionhallintoa. Giorgi valvoi henkilökohtaisesti menestyks ...

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →