ⓘ Potin laivastoasema perustettiin heinäkuussa 1941 Neuvostoliiton hallituksen päätöksellä kuukausi sen jälkeen, kun Saksa oli hyökännyt maahan toisessa maailmans ..

                                     

ⓘ Potin laivastoasema

Potin laivastoasema perustettiin heinäkuussa 1941 Neuvostoliiton hallituksen päätöksellä kuukausi sen jälkeen, kun Saksa oli hyökännyt maahan toisessa maailmansodassa.

Mihail Kumaninin komentama tukikohta toimi osana Neuvostoliiton Mustanmeren laivastoa, ja siellä oli kaksi sukellusvenedivisioonaa, torpedovenedivisioona, rannikkovartioston divisioona, kaksi miinanraivaajaa, neljä rannikko- ja kuusi ohjuspatteristoa ja niin edelleen. Kun Saksa oli valloittanut Sevastopolin ja Novorossijskin vuonna 1942, useita hävittäjiä siirrettiin Potin tukikohtaan, joka toimi toissijaisena satamana yhdessä toisen georgialaisen satamakaupungin Batumin kanssa Mustanmeren kampanjoiden aikana. 1990-luvun alkuun mennessä Potin tukikohtaan oli siirretty useita pieniä Mustanmeren laivaston yksikköjä, mutta Neuvostoliiton romahduksen jälkeen se jäi lähes pois käytöstä. Joulukuussa 1992 Venäjä veti pois kaikki aluksensa ja ampumatarvikkeensa tukikohdasta, mutta yhden maihinnousualuksen georgialainen komentaja kieltäytyi lähtemästä ja veti mastoon Georgian lipun. Lähes samaan aikaan Georgian hallitus loi laivastoprikaatin, joka koostuu useista aluksista, merijalkaväen pataljoonasta, tykistödivisioonasta ja kommunikaatioyksiköstä. Siitä lähtien prikaatia on suurennettu ja varusteltu Nato-jäsenmaiden avustuksella.

9. lokakuuta 1993 sodan repimän Georgian täytyi laillistaa Venäjän armeijan läsnäolo maassa ja vuokrata muiden sotilastukikohtien ohessa Potin tukikohta Venäjän laivastolle. Georgia jatkoi kuitenkin Potissa aiemmin pidettyjen alusten vaatimista itselleen osana Venäjän, Ukrainan ja Georgian välistä kiistaa Mustanmeren laivaston jakamisesta, mutta tuloksetta. Syyskuuhun 1998 mennessä Venäläiset sotilaat olivat lähteneet Potista Batumin tukikohtaan, aiemmin samana vuonna solmitun Venäjän ja Georgian välisen sopimuksen mukaisesti.

Nykyisin Potissa on useita Georgian sotilaallisia laitoksia. Niihin kuuluvat Georgian merivoimien päämaja ja päätukikohta, logistiikkakeskus ja laivue sekä maavoimien jalkaväkipataljoona.

Venäjän federaation asevoimat tuhosi Potin laivastoasemalla Georgian merivoimien ja rannikkovartioston aluksia.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →