ⓘ Etelä-Ossetian konflikti on Georgian ja sen entisen autonomisen alueen Etelä-Ossetian välinen konflikti. Konflikti sai alkunsa vuonna 1989 ja kehittyi sodaksi v ..

                                     

ⓘ Etelä-Ossetian konflikti

Etelä-Ossetian konflikti on Georgian ja sen entisen autonomisen alueen Etelä-Ossetian välinen konflikti. Konflikti sai alkunsa vuonna 1989 ja kehittyi sodaksi vuosina 1991–1992. Georgialaisten ja eteläosseettien taisteluiden lopettamiseksi sopivat Georgia ja Venäjän federaatio 1992 siitä, että Venäjä lähettää rauhanturvajoukkoja alueelle. Rauhanturvaajat saivatkin taistelutoiminnan lakkaamaan.

Julistetuista tulitauoista ja rauhan yrityksistä huolimatta konflikti on ratkaisematta. Pieniä aseellisia välikohtauksia tapahtuu ja suuri osa alueesta on Georgian hallituksen kontrollin ulkopuolella. Elokuussa 2008 konflikti johti sotaan.

                                     

1. Konfliktin alkuperä

Etelä-Ossetian autonominen alue perustettiin 1922 Neuvostoliiton miehitettyä Georgian Šida Kartlin alueelle. Georgialaisilla ja ossetialaisilla ei ole historiallisia konflikteja keskenään, pois lukien vuosien 1918–1920 välinen kausi.

1980-luvun loppupuolella Georgian sosialistisessa liittotasavallassa noussut nationalismi ja maan siirtyminen kohti itsenäisyyttä alkoivat herättää vastustusta Ossetian nationalistisessa organisaatiossa, Ademon Nykhasissa. Organisaatio vaati suurempaa itsenäisyyttä ja lopulta yhdistämistä Venäjälle kuuluvaan Pohjois-Ossetiaan. 10. marraskuuta 1989 Etelä-Ossetian korkein neuvosto hyväksyi päätöksen, jolla Etelä-Ossetia yhdistettäisiin Venäjän sosialistiseen federatiiviseen neuvostotasavaltaan kuuluvaan Pohjois-Ossetian autonomiseen sosialistiseen neuvostotasavaltaan. Päivää myöhemmin Georgian korkein neuvosto kumosi päätöksen. 23. marraskuuta tuhannet georgialaiset nationalistit marssivat Zviad Gamsakhurdian ja muiden opposition johtajien johtamina Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tskhinvaliin pitämään kokousta. Ossetialaiset tukkivat tien ja Puna-armeijan väliintulo esti kahden mielenosoituksen yhteenoton. Puna-armeijan komentajat saivat Georgian mielenosoittajat kääntymään takaisin. Myöhemmissä georgialaisten ja ossetialaisten yhteenotoissa kuitenkin haavoittui useita ihmisiä.

20. syyskuuta 1990 Etelä-Ossetian autonominen alue julistautui itsenäiseksi Etelä-Ossetian demokraattiseksi tasavallaksi ja vetosi Moskovaa tunnustamaan sen Neuvostoliiton itsenäiseksi osaksi. Eteläossetialaiset boikotoivat Georgian korkeimman neuvoston vaaleja 1990 ja pitivät omat vaalinsa 10. joulukuuta. Georgia julisti Etelä-Ossetian vaalit laittomiksi ja päivää myöhemmin mitätöi niiden tulokset ja poisti Etelä-Ossetialta sen autonomisen aseman.

Tskhinvalissa sattui 11. joulukuuta 1990 useita verisiä välikohtauksia ja 12. joulukuuta Georgian hallitus julisti hätätilan Tskhinvalin ja Javan alueille. Georgian poliisi ja kansalliskaarti lähetettiin alueille riisumaan aseistautuneet ossetialaisjoukot aseista.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →