ⓘ Georgia, osavaltio. Georgia on eteläinen osavaltio Yhdysvalloissa. Se rajoittuu idässä Atlantin valtamereen. Pohjoiset naapurit ovat Pohjois- ja Etelä-Carolina ..

Union City

Union City Tennessee, yhdysvaltalainen kaupunki Tennesseen osavaltiossa. Union City Montana, yhdysvaltalainen aavekaupunki Montanan osavaltiossa. Union City Michigan, yhdysvaltalainen kaupunki Michiganin osavaltiossa. Union City Ohio, yhdysvaltalainen kunta Ohion osavaltiossa. Union City Georgia, yhdysvaltalainen kaupunki Georgian osavaltiossa. Union City Oklahoma, yhdysvaltalainen kunta Oklahoman osavaltiossa. Union City Connecticut, yhdysvaltalainen kaupunki Connecticutin osavaltiossa. Union City Indiana, yhdysvaltalainen kaupunki Indianan osavaltiossa. Union City Kalifornia, yhdysvaltal ...

Capitol

Capitol viittaa seuraaviin: Texas State Capitol Kentucky State Capitol West Virginia State Capitol Yhdysvaltain osavaltioiden parlamenttirakennuksia Capitol, helsinkiläinen elokuvateatteri Michigan State Capitol California State Capitol Georgia State Capitol Capitol Records, levy-yhtiö Capitol Limited, henkilöjunavuoroja Yhdysvalloissa Connecticut State Capitol Minnesota State Capitol Arkansas State Capitol Louisiana State Capitol Alabama State Capitol United States Capitol, Yhdysvaltain kongressin rakennus Colorado State Capitol Capitol-kukkula engl. Capitol Hill, edellistä ympäröivä alue ...

Albany

Albany, Kentucky Albany, Pepinin piirikunta, Wisconsin Albanyn piirikunta, New York Albany, Ohio Albany, Illinois Albany, Minnesota Albany, kylä Wisconsinissa Albany, New Hampshire Albany, New Yorkin osavaltion pääkaupunki Albany, Georgia Albany Township, Berksin piirikunta, Pennsylvania Albany, Indiana Albany, Greenin piirikunta, Wisconsin Albany, Vermont Albany Township, Maine Albany, Iowa Albany, Oklahoma Albany Township, Nebraska Albany, Texas Albany, Tennessee Albany Township, Illinois Albany, Oregon Albany Township, Bradfordin piirikunta, Pennsylvania Albany, Missouri Albany, Louisia ...

                                     

ⓘ Georgia (osavaltio)

Georgia on eteläinen osavaltio Yhdysvalloissa. Se rajoittuu idässä Atlantin valtamereen. Pohjoiset naapurit ovat Pohjois- ja Etelä-Carolina sekä Tennessee, lännessä Georgia rajoittuu Alabamaan ja etelässä Floridaan. Osavaltion asukasluku oli vuonna 2014 hieman yli 10 miljoonaa.

Georgian merkittävin kaupunki on pääkaupunki Atlanta, jossa pidettiin kesäolympialaiset 1996. Tunnettuja georgialaisia ovat mm. entinen demokraattipuolueen presidentti Jimmy Carter, Martin Luther King ja Ray Charles.

                                     

1. Maantiede

Sijainti ja pinnanmuodot

Georgia rajoittuu idässä Atlantin valtamereen. Pohjoiset naapurit ovat Pohjois- ja Etelä-Carolina sekä Tennesseen osavaltio, lännessä Georgia rajoittuu Alabamaan ja etelässä Floridaan.

Osavaltion eteläinen puolikas on tasankoa, joka ulottuu rannikolta länsirajalle asti. Pohjoisempana on kukkuloita, ja Appalakkien vuoret ulottuvat Georgian luoteiskolkkaan. Georgian suuret joet ovat Chattahoochee, Savannah ja Suwannee.

Ilmasto

Georgian ilmasto on viileämpi ja sateisempi Chattahoocheejoen luoteispuolisella vuoristoalueella kuin muualla. Kasvukausi kestää vuoristossa 185 päivää, osavaltion eteläosassa jopa 300 päivää. Atlantassa on kuuminta heinäkuussa, jolloin keskimääräinen ylin lämpötila on 31.7 astetta. Kylmintä on tammikuussa, jolloin keskimääräinen alin on 1.3 astetta. Tornadot ovat uhkana vuoristoalueella joka vuosi. Hurrikaanien nostattama myrskyvuoksi voi tehdä tuhoja rannikolla.

                                     

2. Historia

Georgian perustivat brittiupseeri James Oglethorpe ja 114 siirtolaisen joukko vuonna 1733 nykyisen Savannah’n kaupungin paikalla.

Georgia oli yksi kolmestatoista siirtomaasta, jotka kapinoivat Britanniaa vastaan Yhdysvaltain vapaussodassa. Yhdysvaltain sisällissodassa Georgia kuului etelävaltioihin, joissa haluttiin säilyttää orjuus.

                                     

3. Hallinto

Georgian lainsäädäntövaltaa käyttää osavaltion kaksikamarinen yleiskokous. Ylähuoneessa eli senaatissa on 56 jäsentä, alahuoneessa eli edustajainhuoneessa on 180 jäsentä. Yleiskokouksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Yleiskokous kokoontuu vuosittain tammikuun puolivälistä alkaen korkeintaan 40 päivän ajan.

Ylintä toimeenpanovaltaa käyttää kuvernööri.

Kuolemanrangaistus on käytössä Georgiassa. Vuoden 1976 jälkeen osavaltio on teloittanut 76 vankia. Viimeisin teloitus suoritettiin tammikuussa 2020.

                                     

4. Talous

Georgian bruttokansantuote vuonna 2010 oli 403 miljardia dollaria. Se oli Yhdysvaltojen osavaltioista yhdennellätoista tilalla.

Osavaltion talous perustuu liike-elämän ohella maatalouteen. Siellä tuotetaan Yhdysvaltain osavaltioista eniten broilereita, maapähkinöitä ja pekaanipähkinöitä, toiseksi eniten puuvillaa ja ruista, kolmanneksi eniten persikoita ja tomaatteja ja viidenneksi eniten tupakkaa. Osavaltio on saanut lempinimensä ’Peach County’ persikoista, joita siellä on viljelty 1500-luvulta asti; 1700-luvulla niitä kasvattivat cherokee-intiaanit. Persikan tuotantomäärissä se on kuitenkin jäänyt jälkeen Kaliforniasta ja Etelä-Carolinasta.

Atlanta on Georgian ja koko Kaakkois-Yhdysvaltojen liike-elämän keskus. Kaupunkia pitävät kotipaikkanaan monet amerikkalaiset suuryritykset, kuten The Coca-Cola Company, CNN, UPS, Georgia-Pacific, The Home Depot ja Delta Air Lines.

Georgian henkilökohtainen verotus vaihtelee 1–6 prosentin välillä kuudessa veroluokassa. Osavaltiossa on 6 % myyntivero, joka ei koske reseptilääkkeitä, joitakin lääketieteellisiä laitteita ja muita tuotteita. Jokainen piirikunta voi lisätä veroa 2 % SPLOSTin kautta ja 1 % MARTAn kautta. lähde?                                     

4.1. Talous Liikenne

Georgiassa on kaikkiaan 38 lentoasemaa. Suurin niistä on Atlantan kansainvälinen lentoasema Hartsfield-Jackson.

Georgiassa on viisi satamaa, Bainbridgessä, Brunswickissä, Columbuksessa ja kaksi Savannahissa.

                                     

5. Kulttuuri

Atlantassa toimii sinfoniaorkesteri ja ammattimainen teatteri. Georgialaisia muusikoita ovat Ray Charles ja Little Richard. Kirjailijoista tunnetaan Pulitzerilla palkittu Alice Walker ja Tuulen viemää -klassikon kirjoittaja Margaret Mitchell.                                     

6. Urheilu

Georgian merkittävin urheilukaupunki on Atlanta, jossa pidettiin kesäolympialaiset 1996. Paikallisia joukkueita ovat Atlanta Braves baseballin pääsarjassa, Atlanta Falcons amerikkalaisessa jalkapallossa sekä Atlanta Hawks ja Atlanta Dream miesten ja naisten koripallossa. Vuoteen 2011 saakka Atlantassa oli myös NHL joukkue, Atlanta Thrashers. Thrashersia ennen Atlantaa on edustanut NHL:ssä Atlanta Flames.

                                     

Vancouver (täsmennyssivu)

Vancouver viittaa muun muassa seuraaviin: Paikkakuntia Vancouver, kaupunki Yhdysvalloissa Washingtonin osavaltiossa Vancouver, kaupunki Kanadassa Brittiläisen Kolumbian provinssissa Henkilöitä George Vancouver 1757–1798, brittiläinen Kuninkaallisen laivaston upseeri Muita merkityksiä Hotel Vancouver, hotelli Vancouverissa, Kanadassa HMS Vancouver, Britannian Kuninkaallisen laivaston hävittäjä

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →